Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 14 april 2017

Ook D66 Smallingerland zoekt politiek talent

DRACHTEN/BEETSTERZWAAG – Inwoners van vijf Friese gemeenten kunnen dit voorjaar meedoen aan een gratis cursus ‘politiek actief’. Het gaat om inwoners van Opsterland, Smallingerland, De Fryske Marren, Heerenveen en Weststellingwerf.

Op 10 mei 2017 start de cursus ‘Politiek actief’, opgezet door ProDemos. De cursus biedt de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee willen de betrokken gemeenten inwoners kennis laten maken met de lokale democratie en hen zo wellicht enthousiast maken om politiek actief te worden. Deelname is gratis en aanmelden kan via de raadsgriffies van de vijf gemeenten.

De cursus is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt.

Zes bijeenkomsten
De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Naast het opdoen van theoretische kennis, is er aandacht voor vaardigheden zoals debatteren. Ook krijgen de deelnemers een training over lobbyën bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers enkele lokale politici om ervaringen uit de praktijk te horen.

De cursus start op 10 mei 2017 in Heerenveen. De volgende bijeenkomsten zijn in Joure, Drachten, Beetsterzwaag en Wolvega. De bijeenkomsten hebben elk een ander thema. Als afsluiting bezoeken de deelnemers een raadsvergadering. Van vijf bijeenkomsten staan data, tijden en locatie vast. Deze bijeenkomsten beginnen steeds om half acht ’s avonds en duren tot tien uur.

Woensdag 10 mei, gemeentehuis Heerenveen: introductie en kennismaking. Donderdag 18 mei, gemeentehuis Joure: algemene staatsinrichting. Maandag 22 mei, gemeentehuis Drachten: de gemeenteraad. Donderdag 1 juni, gemeentehuis Beetsterzwaag: lobbyen bij de gemeente. Donderdag 8 juni, gemeentehuis Wolvega: debatteren. Daarna zal in juni een raadsvergadering worden bijgewoond in een van de gemeenten, ter afsluiting van de cursus.

Aanmelden
Aanmelden voor de cursus kan tot 1 mei. Het aantal plaatsen is beperkt, dus snel opgeven is belangrijk. Opgeven onder vermelding van naam, woonplaats en telefoonnummer kan via de mail:
deelnemers uit Opsterland bij griffie@opsterland.nl, deelnemers uit Smallingerland bij griffie@smallingerland.nl.

De cursus wordt verzorgd door ProDemos, Informatie over de cursus ‘Politiek actief’ is te vinden op de (raads)websites van de deelnemende gemeenten.

7-4-2017 om 09:36 Door Gerrit van der Meer van ActiefMedia op de website van Actief.

Word nu (gratis) lid: mail lid@d66smallingerland.nl