Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 24 september 2017

“Gadverdamme, politiek”

Afgelopen zaterdag was ik op straat om te vragen hoe men over Drachten dacht en wat er beter kan. Ik kwam een leuke jongedame tegen van ongeveer van mijn eigen leeftijd. En vroeg haar zonder ook maar het woord politiek te noemen of ze misschien wat tijd had voor mij. “Gadverdamme, politiek”, hoorde ik d’r zeggen. Ik schrok er van, niet omdat ze niet wilde praten. Maar juist omdat ze zoveel invloed kan uitoefenen als jongere. Ik maak me zorgen over die desinteresse.

Een steeds groter wordende kloof tussen politiek en inwoners, oftewel een tekort aan burgerparticipatie. Je ziet het overal: Voetbalverenigingen, ledenraden, politieke partijen. De verbondenheid met elkaar verdwijnt steeds meer lijkt het wel. Terwijl we juist bijna 24 uur per dag met elkaar verbonden zijn, met al die smartphones.

Die namiddag reed ik naar huis met de quote van die jongedame in mijn hoofd. “Gadverdamme, politiek”, ik zat na te denken over wat ik tegen haar had moeten zeggen: “Je hebt meer invloed dan je denkt” of “Als je niks doet bereik je ook niets”. Zinloos lijkt het wel, want anderen doen precies hetzelfde en daarom ben je niet onderscheidend genoeg.

Wat is dan een juiste oplossing? Een dansje doen? Een liedje zingen? Ik heb hard zitten nadenken, maar ik kan niets vinden. Ik dacht nog aan gemeenschappelijke waarden. Wat delen we met elkaar? En toen ik daar over nadacht kwam er ineens heel wat naar boven: zelfde woonplaats, zelfde leeftijd, zelfde school wellicht, zelfde problemen, zelfde dromen… Ik had die verbinding moeten zoeken. Ik had oprecht geïnteresseerd moeten zijn, ik had haar moeten vertellen dat ik niet voor mijn eigen partij kwam maar voor haar.

Maar ik zei: “Jammer, een goedemiddag nog mevrouw”.