Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 2 november 2017

Trots op Drachten!

Onderstaande bijdrage verscheen in de Breeduit van 2 november:

Leeuwarden is Waterstad, Heerenveen is Sportstad. Voor Smallingerland hebben wij nog niet echt een naam om te ‘framen’ waar wij als gemeente in uitblinken. Maar dat betekent niet dat onze gemeente niet de moeite waard is.

Ik hoor soms geluiden dat in de gemeente de oudere gezichtsbepalende bouwwerken worden gesloopt en dat gebeurt zo nu en dan ook.  Bijvoorbeeld de oude ambachtsschool aan de Burgemeester Wuiteweg. De oude ambachtsschool werd gesloopt omdat de funderingen slecht waren, er veel asbest in verwerkt was en omdat het gebouw aan geen enkele eis meer voldeed om als school te dienen. Op deze plek komt weer een nieuw pareltje, een monument voor de toekomst.

We hebben nog meer pareltjes. Denk aan het Museum, het Drachtster Lyceum, de Grote Kerk, de Pastorie in Nijega, de Windmolen in Oudega, diverse boerderijen in de dorpen, het Karmelklooster. Stuk voor stuk prachtige oude historische gebouwen. En voor de volledigheid, er zijn in Smallingerland 48 rijksmonumenten en 116 gemeentelijke monumenten. Allemaal bouwwerken waar we trots op mogen zijn. Maar ook toeristisch is Smallingerland van betekenis. De gemeente ligt precies tussen het water en de Wouden in. Voor elke toerist hebben wij wat te bieden. Watersporters, wandelaars, fietsers en cultuurliefhebbers. Een prachtig zwembad, een mooi museum en voor de kleintjes het prachtige veelzijdige Naturij met zo’n 150.000 bezoekers per jaar. Hotels zijn klein in aantal in onze gemeente. Des te meer B&B’s en campings hebben we, groot en klein. We tellen ongeveer 80.000 overnachtingen per jaar in onze gemeente. Parkeerplaatsen hebben we ook voldoende en in vergelijking met andere gemeenten voor een goede prijs. Voor een hele dag in de parkeergarage betaal je € 2,50.

En waar wij zeker goed in zijn, is innovatie. Het Innovatiecluster Drachten (ICD) is daar een goed voorbeeld van. Allerlei bedrijven in de hoogtechnologische maakindustrie die vooroplopen met innovaties en concurrerend zijn in de wereldmarkt.

En niet te vergeten ons mooie centrum waar het fijn en gevarieerd winkelen is, zeker ook wanneer straks alle stegen opnieuw zijn ingericht. Al met al, Smallingerland is wat mij betreft een gemeente waar we trots op mogen zijn!