Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 4 december 2017

Column Cultuur

Aantrekkelijke gemeente
Gemeenten die veel aandacht besteden aan kunst en cultuur zijn veel aantrekkelijker dan gemeenten waar minder te beleven valt. Mensen genieten van cultuur. Zij hebben wat over voor wonen in een plaats waar voldoende cultuurplekken zijn zoals een schouwburg, museum of poppodium. Zodat ze in hun eigen woonplaats kunnen luisteren naar een concert. Mee kunnen doen aan toneel of een cursus schilderen kunnen volgen. Waar de kinderen op de basisscholen al in aanraking komen met cultuur. Want cultuur leert anders kijken en jezelf te uiten. Jouw talenten worden zichtbaar.

Vestigingsklimaat en werkgelegenheid
Cultuur in ons straatbeeld zorgt er voor dat de omgeving mooi en uitdagend is. We kennen al veel kunst en daar gaan we de komende jaren nog mee door op plekken waar dit nodig is. Dat doen we met kunst in de Woksteeg en Kerkstraat en op de toegangswegen van Drachten. Bedrijven vestigen zich daar waar hun medewerkers graag willen wonen. Daarnaast genereren culturele instellingen zelf ook veel bedrijvigheid en daardoor werkgelegenheid, bijvoorbeeld in de creatieve sector, bij toeleveringsbedrijven, de toeristenbranche en de horeca.

Mensen komen elkaar tegen
Kunst en cultuur geven vorm aan ons gezamenlijk Smallingerlands verleden. Dat geven we aandacht met onze twee jaarlijkse Cultuurhistorische jaren. Kunst en cultuur verwoorden en verbeelden de waarden van onze democratische identiteit. Het bloeiende verenigingsleven in Smallingerland (toneel, koren, harmonie en fanfare) zorgt voor ontmoeting. Mensen komen elkaar tegen in een theater- of museumzaal of  op een festivalterrein. Cultuur laat de beweging in de maatschappij zien en beleven.

Gevarieerd aanbod
Cultuur is dus de ziel, het DNA van onze samenleving. In onze mooie gemeente neemt cultuur een belangrijke plaats in. Neem De Lawei, ieder jaar een mooi en gevarieerd aanbod aan voorstellingen, cabaret, muziek, toneel en film, met zo’n 150.000 bezoekers per jaar. En Museum Dr8888 met dit jaar de focus op de Stijl, Mondriaan, van Doesburg en van der Leck, Thijs Rinsema en Evert Rinsema. Het van Doesburg Rinsemahuis met zowel binnen als buiten de karakteristieke kleuren. Nu ook via een app virtueel te bezoeken en te beleven.

Cultuur als DNA van onze samenleving
Maar ook de vele evenementen en activiteiten die in het kader van cultuur door onze verenigingen worden georganiseerd. De iepenloftspullen, 2017 in Houtigehage, 2018 in Nijega, 2019 in Oudega. De fiets- en wandelroutes die worden uitgezet onderbouwd met informatiebordjes over de geschiedenis van het dorp/de omgeving. Niet te vergeten het Dichterspaad in Oudega.

Cultuur verbindt, cultuur is de olie van de samenleving. Cultuur is ook de wijze waarop je met elkaar omgaat. We kunnen niet zonder, we zijn er zelf onderdeel    van.

Deze Column verscheen eerder in de Breeduit van 30 november 2017.

 

 

Op zaterdag 25 november vierde CMV Concordia haar 95-jarig jubileum. Dit deed zij met het jubileumconcert ‘Grutsk’!
Wethouder Ron van der Leck feliciteerde hen van harte en overhandigde een geldcheque.