Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 22 mei 2018

Een historische avond voor Smallingerland – koopzondag komt er aan!

Langverwacht, maar eindelijk lag hij dan voor ons. Een motie voor de zondagsopening, ingediend door een meerderheid van de gemeenteraad. Een historisch moment voor onze gemeente. Het zou volgens D66 echter nog historischer zijn als Smallingerland alle winkeltijden vrij zou geven aan de ondernemers, maar daar was helaas geen steun voor.

Het zijn de ondernemers, zoals die vanmiddag de raadsfracties aanleiding gaven tot het indienen van deze motie, die het beste weten hoe zij kunnen ondernemen. D66 is erg verheugd dat een algemene zondagsopening nu eindelijk in zicht is. De zelfbeschikking van ondernemers, om zelf te bepalen hoe zij ondernemen en wanneer zij hun rust nemen, is voor D66 een groot goed. Dat de ondernemersvereniging Ha&Ie met een plan van aanpak voor het centrum komt laat zien dat wij er op kunnen vertrouwen dat de ondernemers goed om kunnen gaan met de vrijgave. En dat de onderhandelde partijen het nog voor de coalitie rond is aandurven om dit voorstel mede in te dienen laat zien dat zij veel vertrouwen hebben in elkaar. Laten we nu hopen dat ook de inwoners meer vertrouwen krijgen. In de gemeente, in de raad en bovenal in de democratie. Er waren veel hobbels op de weg, maar de kiezer heeft gesproken en de uitslag was helder. Niets zo fijn als een goed referendum.

Maar de ruimte voor ondernemers was niet het enige dat op de agenda stond. D66 en GroenLinks hadden nog een motie ingediend, over de veiligheid van ambtenaren. Landelijk heeft jaarlijks één op de vijf medewerkers in een publieke functie te maken met agressie of geweld. Vaak worden er echter geen maatregelen genomen tegen inwoners die geweld naar ambtenaren tonen, zowel fysiek als verbaal. Daarom diende D66 Smallingerland samen met GroenLinks tijdens de raadsvergadering een motie in om ordegesprekken te voeren met inwoners die dit gedrag vertonen. De gemeente Heerenveen heeft reeds een soortgelijk besluit genomen. Gebleken is dat het aantal incidenten tegenover ambtenaren met 34% daalt met invoering van ordegesprekken bij andere gemeenten. Raadslid Roy Postma gaf zijn maidenspeech. Zijn mening: “Het is belangrijk dat de gemeente een goede werkgever is. Veiligheid is hierin van groot belang.” Het antwoord van de burgemeester sloot daar echter prima bij aan. Het onderwerp staat nu in ieder geval weer op de agenda, dus D66 en GroenLinks hebben besloten die motie in te trekken. De burgemeester komt over een jaar met een evaluatie van het veiligheidsbeleid in het gemeentehuis, dus we houden de vinger aan de pols!