Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 19 juni 2018

Winkeliers mogen 24/7 open dankzij D66

Dinsdagavond besprak de gemeenteraad ons amendement om de winkeltijden in Smallingerland vrij te geven, zodat winkeliers nu geheel vrij zijn om zelf te bepalen wanneer zij open willen.

De aanleiding voor het amendement was het debat over de koopzondag, waardoor de winkeltijdenverordening voorlag. In ons verkiezingsprogramma staat daarover dat wij voor volledige vrijgave zijn. Het voorstel is aangenomen en daarmee lossen wij dus een verkiezingsbelofte in.

Raadslid Roy Postma (D66), die het initiatief indiende is verheugd dat de gemeente nu ondernemers echt vertrouwt. Daar is namelijk veel behoefte aan bij winkeliers. Detailhandel Nederland publiceerde vorig jaar april een rapport over de verruiming van de winkeltijden. Ze riep gemeenten in Nederland op om ruimte te bieden. Ruimte om je winkel op zondag te kunnen openen, ruimte om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat de etalage niet te hoeven inpakken alleen omdat de gemeente dit wil.

Vertrouwen

Onze raadsleden zeggen het de laatste tijd wel vaker. Maar de gemeente moet inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers de ruimte bieden en leren te vertrouwen. Iets wat we ook in het raadsakkoord hebben opgenomen, gelukkig maar.

Een anderhalf jaar geleden zat Jan Terlouw aan tafel bij de wereld draait door. “De burger vertrouwt de overheid niet meer”, zo sprak hij. Wat we vroeger met een handdruk bekrachtigden, gaat nu met tien papieren. “De overheid vertrouwt de burger ook niet meer”.

De ondernemersvereniging heeft een uitgebreid plan geschreven over de openingstijden van de winkels op zondag. Zij namen initiatief, verantwoordelijkheid en de zorg op zich om de zondagsopening in goede banen te leiden. Dát laat zien dat de mensen in deze mooie gemeente wel degelijk goed nadenken over wat ze doen, weten wat goed is voor inwoners, personeel en toeristen. Dat geeft ons vertrouwen.

Aangenomen

Ons voorstel gaat ook over vertrouwen. Vertrouwen in het bruisender worden van onze gemeente, vertrouwen in de creativiteit van ondernemers en vertrouwen in de inwoners. Het is fantastisch dat de meerderheid van de raad dat met ons deelt.