Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 8 juli 2019

OPINIE Smallingerland verliest haar sociale gezicht

Onderstaand opiniestuk stond op zaterdag 6 juli op pagina 31 van het Friesch Dagblad.

Door de week en in het weekend ben ik vaak bij mijn broer. Niet alleen als broer en als goede vriend, ook als mantelzorger. Gelukkig woont hij in Opsterland, want in mijn eigen gemeente lijkt het budget voor mantelzorgers als sneeuw voor de warme zomerzon te verdwijnen.

Het sociaal domein, met daarin geld voor bijvoorbeeld mantelzorgers, hulp in het huishouden, jeugdzorg en hulp voor mensen die lastig rond kunnen komen, mag de hardste klappen opvangen, ruim 6,8 miljoen. Ook plannen van inwoners, zoals het ondergronds leggen van hoogspanningslijnen en de organisatie van het festival Rock in de Tuin moeten het ontgelden.

Regelmatig zit ik met mijn oom in de kroeg een biertje te drinken. Persoonlijk vind ik altijd dat de keuzes die ik als raadslid maak aan hem uit moet kunnen leggen. Mantelzorgers mogen straks nog meer doen voor nog minder waardering. En wat krijgen we ervoor terug? Het college, onder leiding van de ELP, PvdA, VVD en GroenLinks/FNP stopt binnen 4 jaar 8,1 miljoen in het ‘verbeteren van de dienstverlening’. Dat wil zeggen, er komen externe managers om ambtenaren te leren hoe ze het beste paspoorten en vergunningen mee kunnen geven. Ondertussen bedraagt de klanttevredenheid 98%. Als ik dat vertel gooit mijn oom zijn biertje in ongeloof achterover. “Waarom moeten mensen als mijn neefje daarvoor opdraaien, Roy?” Ik krijg het hem niet uitgelegd.

En er zijn meer dingen die niet uit te leggen zijn. Anders dan het vorige college heeft dit college een vijfde wethouder, wat een half miljoen extra kost. Ook zien ze het zwembad liever midden in een industrieterrein, in plaats van  op de Sportlaan of op de Noorderhogeweg. Extra kosten van de locatie op het industrieterrein zijn 5,2 miljoen, wat ook weer ten koste gaat van wat de gemeente voor inwoners kan betekenen.

Als raadslid vind ik het belangrijk om er te zijn voor de mensen die het wat minder goed getroffen hebben. In de vorige periode hebben we het sociale gezicht van Smallingerland zorgvuldig opgebouwd. Sinds de verkiezingen waait er echter een nieuwe wind door bestuurlijk Smallingerland. En dat is goed voor nieuwe en frisse ideeën. Maar het onderhoud aan de gemeente mag wat ons betreft niet ten koste gaan van de inwoners die onze hulp het hardst nodig hebben en dat hoeft ook niet. Uiteraard is het goed om te investeren in jezelf om efficiënter te kunnen werken, maar het voelt alsof een oude Volkswagen die misschien wat nieuwe banden kan gebruiken wordt ingeleverd voor een nieuwe.

Er komt de komende tijd veel af op onze gemeente: de energietransitie, de vaarweg, de wijken zoals “De Wiken” en “De Venen” die moeten worden opgeknapt en uiteraard de woonwagenstandplaatsen. Daarbij moeten onze inwoners altijd voorop staan en mogen mooie dromen niet ten koste gaan van mensen zoals mijn broer. Of de buren, die nu nog elke vrijdag hulp krijgen bij het schoonmaken, maar straks niet meer. De vraag is in hoeverre de coalitiepartijen het sociale belang met ons delen. Misschien zouden ze eens met mijn oom om tafel moeten om eens uit te leggen wat ze aan het doen zijn. Wij blijven ons in ieder geval wél inzetten voor een duurzaam Smallingerland waarin iedereen mee kan doen.

Roy Postma, raadslid D66 Smallingerland